Ana Dubljević

Ana Dubljević ( 1980, Beograd) je izvodjač i autor u polju plesa, koreografije i koreografije kao proširene prakse. Njeni umetnički interesi bave se plesom koncepata, pitanja, odnosa, jezika i tela. Fokusira svoj rad na pitanje političnosti, s jedne strane umetnosti i umetničkog dela, i sa druge strane političnosti naših svakodnevnih individualnih i kolektivnih života, danas.

Ana Dubljević je aktivni član Stanice, servisa za savremeni ples. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a njen obrazovni i umetnički razvoj u domenu savremenog plesa i koreografije realizovan je kroz različite van-institucionalne platforme kao što su izmedju ostalih, Enparts Campus 2010, NOMAD Dance Academy 2008, DanceWEB/ImpulsTanz 2007, Fostering Creativity i InteatroFestival Academy 2006; njen umetnički rad podržan je u 2012/13 od strane APAP Network; učestvovala je u The Curatorial Project 2011 i dobijala umetničke rezidencije kao što su Life long Burning- Workspace Brussels 2013, Jardin dÉurope u Cullberg Theater 2012, Mogosoaia Center 2008, itd.

Kao izvodjač, Ana je radila sa domaćim koreografima i pozorišnim rediteljima, Dalijom Aćin, Isidorom Stanišić, Svetlanom Djurović, Aleksandrom Popovskim, Andjelkom Nikolić i bila deo različitih nagradjivanih predstava kao što su izmedju ostalih Metamorfoze JDPa, Radnici umiru pevajući Hartefakt/Bitef Teatra i Knjiga Lutanja Malog pozorišta Duško Radović.

U svom koreografskom radu, koji obuhvata autorske predstave Ono, Kod Ane za šankom, Predstava koja se ne zove pičke u kurcu, AEIOU – Idemo ispočetka itd., i trenutnim projektima na kojima radi Privremenici i Tell them about the dream, Ana se bavi i pitanjima umetničkih kolaboracija i ima interes za istraživanje različitih načina umetničkog stvaralaštva u nehijerarhijskim strukturama.